Tuesday, 24 October 2017

Sweet Escape | Penang Hill, Bukit Bendera

Salam Alaykum  ❤️


A major throwback of our short trip to Penang Hill, Bukit Bendera last August. Tapi tak boleh nak declare FC Short Trip sebab lagi empat ketul ahli takde. Weekend ini Insha Allah, baru boleh declare FC Short Trip 2.0 at Bukit Merah. Omg Cik Irah tak sabar nak jumpa seketul Hasya Insyirah! Sebab utama bukan untuk bercuti pun tapi sebab wedding sepupu I kat Bertam. It is my second time going to Penang tho. The first one was when Abe registered for his diploma at UiTM Pulau Pinang. Tapi masa tu tak jalan mana-mana pun.

We arrived at Penang exactly by midnight and since Bukit Bendera is our main schedule for the next morning, we decided to sleep over at any hotel that seems near with Bukit Bendera. Sebelum cari hotel tu, Abah acah nak pi lawat "Bukit Bendera" dulu and guess what, not even looks like Bukit Bendera pun because it was too dark, creepy and scary. Even kat gate entrance pun takdak tulis Bukit Bendera ke apa ke. We were like, "Jolo ko ni?". Umi pula "Kereta banyok tapi tok napok ore pong" and here comes Abah, "Ore malas nok sewa hotel la tu, tido dale keto". Heol, rasa nak gelak kaw-kaw bila ingat balik kejadian malam tu. Over confident je semuanya buat tanggapan. Nak Google on how Bukit Bendera looks like pun tak boleh sebab takde coverage. Bila yakin berada di jalan yang benar, kami terus check-in Hotel Waterfall which is not too far from "that" Bukit Bendera dalam 7-10 minutes mungkin.


Annndddd here comes the next morning. Oyeah oyeah, Bukit Bendera here I come. Bila kami depan gate so-called Bukit Bendera yang boleh naik train tu, all of us suddenly become clueless because there are so many people with sort of sports outfit. Macam nak hiking. Abah went to ask few of the staffs at the entrance of Bukit Bendera and it turns out that, this Bukit Bendera is not "that" Bukit Bendera. Dia habaq mai dah normal dah, ramai selalu kena macam ni. Dia kata kalau nak pi yang tu kena waze "Penang Hill" naa sebab kalau hampa waze Bukit Bendera memang dia akan bawak mai situ la. Kalau Bukit Bendera ni jawab dia pakat hiking la kita. Haha.

Then Alhamdulillah around 30 minutes from previous Bukit Bendera, we finally arrived to the real place that we wanted to go. Kat kaunter ticket Alhamdulillah tak sesak sangat even it is a weekend tapi Subhanallah kat tempat menunggu train rupanya ramai gilos manusia. Tapi kita orang still managed mencelah masuk dalam train tanpa ambil masa yang lama untuk tunggu next train.





The scenery is soo mesmerizing and since that day was cloudy, we managed to make a tour without too much sweats and tiredness. We began the tour from the street that leads to the exit (when supposedly you should take the other way) but who cares nah, janji selamat sampai. And yup, we went to the place that I think it is a must go for visitors of Bukit Bendera. It is a place called "Love Lock" alah yang macam love lock kat Namsan Tower tu. Here you will see a lot of key locks with sweets words. Wonder if the couples who puts the locks, are they finally married yet or not? Yang dah kahwin lain cerita. Haha. And you know what, that chair that had been placed at the center of Love Lock, it just a matter of time before it collapses. Dia punya shaky tu ya ampun. Haha.






It was a great sweet escape even just in a short time. Penang is surely worth visiting because there are so many places to visit and note that Penang also is one of the states that have a lot of historical moments. Asal sebut Penang je mesti teringat Francis Light masa belajar Sejarah dulu-dulu. Lol. I definitely will visit Penang again. There's much more things that I haven't tried yet.; Pasembur, Ghost Museum, Penang Street Art, 3D Trick Art Museum eh banyak lagi lah. 

Insha Allah, some day. 

October 24, 2017 / by / 12 Comments

12 comments:

  1. Tak pernah pergi Penang lagi. So sad.

    Teringin nak makan nasi kandar femes Penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha patut pergi suatu hari nanti. Banyak tempat nak lawat niii. Keke

      Delete
  2. i last went to bukit bendera when i was 12. haha
    lama gila tak pegi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup sama, masa last pergi dulu pun time kecik then ni je la baru dapat pi. Itu pun sebab ada kenduri, kalau tak, tak sampai-sampai juga kat sini haha

      Delete
  3. Best dpt gi Bukit Bendera...dah bertahun lamanya x gi sana...Rasa lbih kurg 10 tahun x gi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Best, lepas tu cantik pulak tu tempatnya. Berbaloi dengan penat jalan-jalan hehe

      Delete
  4. pernah naik sekali tahun lepas.. tapi tak semua tempat la zizie pergi sebab temankan mak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama, ini pun tak semua tempat juga jelajah. Bawak mak ayah kat biasalah, nanti kang ada yang sakit lutut lak hehe

      Delete
  5. I have always wanted to go to Penang tapi belum ada rezeki lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha Allah satu hari nanti :)

      Delete
  6. Walaupun duduk sebelah penang je, tapi jarang pergi jenjalan tempat best kat penang. Ngeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah. Memang selalu je kes macam ni. Yang duk dekat tak pernah nak jejakkan kaki, yg jauh2 je sampai dulu. Hahaha

      Delete