Wednesday, 27 December 2017

기대 | SL1M-IBE TNB FASA KE-4

So guess what, I received something that I been waiting for like months ago. I thought that I will be waiting for something that isn't going to happen but,

كُنْ فَيَكُونُ
"If it's meant to be. It will be."


Alhamdulillah, rutin check email hari-hari membuahkan hasil bila Jumaat lepas dapat offer daripada pihak TNB. Even it is just an offer to become one of their SL1M Trainees but who cares nah, it is still an offer that I've been waiting for. Cuak, syukur, gembira, sedih semua perasaan bercampur baur. Cuak sebab I think I'll be alone for this training sebab tarak sorang pun kawan-kawan aku yang apply. Selalu bila keluar iklan SL1M, kita orang akan berpakat untuk apply tapi entah di mana silapnya yang TNB ni, aku sorang ja apply, yang lain semua terlepas tarikh lah, lupa apply lah.

Syukur because this is what I'm waiting for, it is either calls for any job interview or offer for SL1M. Walaupun banyak "testimoni" mengenai program ni from previous trainees but still nak mohon untuk join juga. Ada yang perlekeh, katanya SL1M ni training jerr dan kalau boleh tak nak training lagi dah, nak cari kerja tetap je. Dah tu, rather than mereput kat rumah tunggu so-called-kerja-tetap yang tak kunjung tiba tu, ada baik join program ni walaupun "training jerr" (Read as sarcasm tone). That's my two cents la walaupun aku sendiri tak ada pengalaman lagi dengan program ni. Kahkah. Errm, next is happy for sure because after thousand of SL1M applications that I've applied, this one is a success. Thanks for acknowledging my application, TNB! Last, sedih sebab the first person I told about this offer is Umi and her reaction kinda sedih juga and she said that,

"Duduk sore-sore doh la Umi nanti, Adik masuk asrama". Umiiiii! Nok nangis ahh gini. Tak rela juga nak tinggalkan Umi tapi kalau tak pergi umpama tolak rezeki pula. Nak tunggu next offer entah bila la pulok.


Okay, what's wrong with 기대 kat title tu kan? It's "hope" actually. Now, I do hope that TNB won't reject my answer because I don't have a full academic transcript with me right now. Aku dapat emel Jumaat petang pukul 5 kot, mana sempat dah nak call office UiTM minta salinan transcript. I have to settle everything last Sunday since Monday is off for X'mas and I need to submit all documents at least on Tuesday, which is yesterday. Kinda hectic juga la bila dapat dalam tempoh singkat macam ni sebab kena siapkan segala urusan dalam masa 1 hari start with buka akaun Maybank, cari pegawai TNB untuk tandatangan borang jawapan etc. Betul la orang cakap, bukan senang untuk senang dan bukan susah untuk susah. Semuanya atas daya dan usaha diri kita sendiri je so penat 1 hari tu tak pelah, janji urusan selesai.

"There are no shortcuts to any place worth going."
 Beverly Sills

Aku juga berharap dengan join-nya training ni, it will be a new phase in my life for 2018. Again, itu pun kalau pihak sana tak reject aku punya jawapan maklumbalas, kot-kot la kan ada dokumen mana-mana yang tak lulus. Hopefully everything will be fine nah. Honestly, I did not put any high expectation when applying for this SL1M program under TNB. Company besar kot. Lagi pula kita punya field of study pun biaso-biaso ajo, tak gempak mano. Mungkin sebab tu juga kot kawan-kawan aku tak apply sebab takut awal-awal lagi kena reject. Keke. Aku pun tak sangka dapat, rezeki Allah nak bagi kot. Sebabnya aku dengar cerita biasanya yang dapat under TNB ni dak-dak ada background belajar yang gempak-gempak macam IT/System/HR/Engineering apatah lagi. Aku yang belajar rekod ni mana la orang nak pandang kan. Ditanya kita balik "Records Management tu belajar apa?" ada lah hahaha.


Allahu, panjangnya post membebel yang takda point penting pun. Hahaha. Well, that's all I guess! Doakan supaya pihak TNB tak reject dokumen maklumbalas aku & if everything went well, doakan aku bila nak training nanti! Kalau ada yang pernah join SL1M tak kisah company apa pun meh share pengalaman sini, kot-kot la ada pantang larang/do's and don'ts sepanjang kelas training soft skills & OJT nanti. Or perhaps ada yang dapat SL1M TNB Batch 4 tak dalam kalangan blogger ni? Meh jadi geng meh. Keke.

Till then, Salam Alaykum ❤️ 
December 27, 2017 / by / 48 Comments

48 comments:

  1. in shaa Allah. semoga dipermudahkan. ameen

    ReplyDelete
  2. semoga ada rezeki join SL1M TNB tu

    ReplyDelete
  3. All the best! I was once a SL1M trainee too though I did not finish my traineeship. Kinda regret that I did not finish my traineeship as I learned a lot of new things.

    All I can say is do your best and ask a lot of questions if you don't know about the stuff! :)

    ReplyDelete
  4. dapat email jugakk 🙋🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayy geng! Eh tapi, pi ke tak ni? Sbb ada je dapat email tapi tak pergi hehe

      Delete
  5. Masa 2011 hari tu pernah join prog yang macam slim jgak tp nama prgm GEMS, so far okay tp akk tak join sampai abis,xdpt nk share exprience. huu

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. Alhamdulillah. Sy pn dpt jg :)
    Nak tanya, aftr awak hntr confirmation letter, pihk TNB ada bg maklum balas apa2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Alhamdulillah, tahniah! Ada geng tak? Meh jadi geng meh hehehe 😉

      Setahu sy, pihak sana mmg takkan maklum apa-apa lagi dah. Kita pi lapor diri je nanti. Tapi memang berhajat nk call pihak TNB pun esok sbb nak confirmation berjaya utk join ke idok lepas kita emel dokumen hari tu (kot2 la kena reject ke kan) hehehehe. Lagi pula nk tahu waktu lapor diri tu nanti. Pape hal, sy update sini balik ye 😘

      Delete
    2. Boleh je. 😊 Jom geng ✌
      sy ada call sblm nj, rsenye lapor diri dlm pkul10pg - 5ptg?

      Delete
    3. Confirm ye pukul 10 pagi? Tadi call takde yang angkat pula 😭 Tapi kalau dh confirm 10pagi-5ptg, tak mau call lagi dahh hehehehe

      Delete
    4. Seingat sy waktu tu lah.. Haha
      Sy pn egt2 lupa.. Sorry 😅
      Try je call lg.. Insya-Allah dorg angkt, sy sbb dh byk kali dh call.. Tkut nak call lg..

      Delete
  7. Hai! Sy pon bakal join jugak batch 4 TNB hehehe. Call hari tu dia ckp dia akan hantar second emel kpd yg berjaya, bertujuan sbg reminder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi 😉 Tahniah! Jom kenal2 (kalau saya tak kena reject la). Alahai, risau pula kalau2 tak dapat emel tu, kot2 tak berjaya 😭 Tapi hopefully sampailah 2nd emel tu. Hehehe

      Delete
    2. Insya-Allah, sama2 kita doakn semua berjumpa di sana 😊
      Dia ada gthu ke bila akn email?

      Delete
    3. Alamak, saya pun tak tahu juga bila dia orang akan emel 2nd emel tu. Sy call, nak confirmkan sendiri tapi tak boleh pula. Takde orang angkat ;(

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  8. Sy dapat jugak..wah ada ramai jugak eh yang dapat😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh tahniah buat awk 😊. Tula dengar cerita dia org amek 200 orang kot tapi xsure lah betul ke tak. Awak join tak nanti?

      Delete
    2. Join..tapi tengah tunggu iv yang lain.. Awak join x?

      Delete
  9. Uolls, ehehe. Saya dah call pagi tadi & dah dapat pun emel utk tentatif Isnin ni. Lapor diri jam 8pagi, bawak sekali dokumen2 yang diperlukan tu. Nanti lagi details boleh rujuk tentatif dalam emel tu deh 😊

    All the best semua! jumpa kat sana nanti Insha Allah 😉

    ReplyDelete
  10. Asalammualaikum,alhamdullilah saya pown dapat jgk..salam perkenalan 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, Alhamdulillah tahniah ye! Salam perkenalan juga, jumpa kat sana nanti ye Insha Allah hehe 😉

      Delete
    2. Alhamdulillah. Jumpa di sana Insya-Allah 🤗

      Delete
  11. Salam, awak punya fasa 4 masuk berapa haribulan? Saya punya bulan 3 baru daftar. Lagi satu memang pihak tnb akan reply email ke lepas hantar borang2 tu semua? Sebab saya takda pulak tnb reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.

      Saya baru je lapor diri 15/1 baru ni and yup, lepas kita reply email dgn dokumen2 tu memang dia orang takkan respond lagi dah. Nanti nak dekat lapor diri baru pihak sana akan email Friendly Reminder sekali dengan details lapor diri tu nanti.

      Delete
  12. hai saya pun batch 4 lapor diri 5/3/2018 nanti and sy dari kelate! hehe cuma u taw tak lepas kita seminggu di Ilsas kita akan ditempatkan OJT di mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seminggunya di Ilsas, bukan sebulan ke? Hehe. Untuk batch kami masih tak tahu lagi tempat OJT, katanya kebiasaan 2minggu sebelum habis kelas di ilsas baru dapat tahu penempatan untuk OJT

      Delete
    2. tulah saya pun baca blog sebelum ni sebulan. tapi sebab tengok dekat surat tawaran yang dia emailsuruh bawak pakaian for 5 days, itu yg saya ingatkan 5 days je. memang sebulan ek?

      Delete
    3. Sebulan utk kelas softskill, 6 bulan OJT. Yang 5 hari tu nanti untuk OBS. Hehe

      Delete
    4. Hai nabila. Sy pn dpt gk twrn sl1m utk 5/3 ni. Nk tnye. Sl1m ni kite kena buat medical check up tk?

      Delete
  13. Hi nabila,i pn daftar 5hb. Nape 6bulan je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai hafizah. hehe. awak asal mana? apa maksud awak 6 bulan tu?

      Delete
    2. Hai. Saya pn daftar 5 hbln nnti. Heee

      Delete
  14. Salam.. hi, Saya baru dapat email dari tnb lapor diri bulan 3. Nak tanya, sl1m tnb memang 6 bulan ke? Dalam borang jawapan tu memang perlukan tandatangan pegawai tnb ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam & hi 😊

      Tahniah! Yup, sebulan pertama latihan/kelas softskill dan lagi 6bulan tu baru OJT. Ha'ah pegawai tnb, tapi kalau tak silap, mana-mana staff pun should be okay dah kot, tak semestinya pegawai tinggi2.

      p.s: Anything nk tanya lg & utk fast reply, email kt hnmsfrah@gmail.com tao sebab jarang bukak blog buat masa sekarang ni 😊

      Delete
  15. Hi awk. Nak tanya. My fiancee baru dapat. N nnti masuk 5/3 ni. Nak tanya. Slim tnb ni kita kena ada kelas ke mcm kt u? And kena buat groupwork. And my fiancee budak it. So might be ke ada more lelaki dari perempuan? And rutin dia mcm flow kita kat u ke? Maksud sy, ada kelas semua n schedule tu semua cmne ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi & congrats to your fiancee 😊

      Untuk sebulan pertama memang kena attend kelas tapi takde la macam kelas kat u tu. This time more like kelas2 softskill yang boleh kita develop/perbaiki especially during i/v.

      Dalam satu kelas akan bercampur byk2 kos jadi bilangan lelaki/perempuan tak menentu la. Kalau ikut situasi batch kami sekarang, mcm biasa perempuan lagi ramai drpd lelaki huhu.

      Untuk rutin tu, jadual kelas dia akan keluarkan by week & kelas straight Isnin-Jumaat (8:00-5:00 tapi still ada rehat/gap la, x pack). But no worries, kelas so far yang sy attend, sempoi je tak heavy pun.

      Delete
  16. Salam. Nak tanya:

    1. Kalau soft skills classes nya 1 bulan and OJT nya 6 bulan, means total SL1M ni 7 bulan lah ya?

    2. Yang OBS tu sebelum start OJT atau lepas habis OJT ya?

    3. So far macam mana awak OJT penat tak?

    ReplyDelete