Internship | Viva La Vida

23.7.17

*Whispering* Viva la vida is actually song from Coldplay and totally not related at all with my viva story that I'm going to share or even not related also with Dato' Vida punya "living la vidaa~". It just that, urghhh I ain't got no proper title for this post so yeah, I'm using Coldplay's song title as my post title since there's word viva right there lol.

Ok whatever.

So yup, Alhamdulillah, officially ended my status of degree-ians student. Seronok dak? Hahahahahah TAK sebab kau bakal tanam anggur untuk tempoh yang kau sendiri tak pasti. To be more exact, official un-employment lol sadisnya. By the way, kalau ada bloggers dalam ini tahu mana-mana kerja kosong, please tolong help inform iolls okayyy. Boleh komen, atau pun emel je kat iolls (email address ada kat tepi belah kanan tu okayy?).

Second hard cover report lepas assignment OH

Mula tu decide nak pi Shah Alam sehari sebelum present. Berlagak kan? Orang lain seminggu sebelum dah pi incase nak tunjuk report ke apa kan kat SV. Pikir punya pikir okay lah, since present hari Jumaat, aku pi Selasa malam. Sesampai di Shah Alam, lepas menunggu bas rapid dekat sejam noks dari 6am-7am, aku dengan Farah terus check-in Surau Kolej Jasmine dulu sebab nak solat subuh (yes, subuh America dahh gara menunggu bas rapid). Settle Subuh, kita orang wat lek wat peace dulu dalam surau sambil siapkan report sikit (sebab janji dengan Sir WAM nak tunjuk by 10am lulz).

Dalam duk buat report tu, acah-acah WhatsApp sir tanya available tak pukul 10am? Ingat dah boleh rehat kejap (cuz that time baru 9am) sekali sir replied, "Ye, now". Maka kalut lah deknon berdua bersiap dengan report tunggang-langgang lagi hah sekali bila tunjuk kat sir, dia suruh proceed je dengan apa yang kita orang buat ni. Sempoi sehhh, harapnya markah pun sempoi gak sir ye. Hahaha. Settle jumpa sir, dah soal selidik segala benda pasal Jumaat ni, kita orang blah nak pi register kolej pula. Fyi hadik-hadik yang bakal ber-viva, hampa bole menyewa kat Kolej Jasmine dengan kadar RM7.50 sehari. Itu pun kalo nak menetap secara halal lah, kalau nak secara haram ada je rumah-rumah kosong sebab biasa viva students mostly dah habis paper & dah balik. Spot-check ke kantoi ke apa, pandai-pandai lah tanggung. Haha.

Kalau rasa nak menetap secara halal, boleh contact pihak kolej, nanti dia orang akan minta korang emelkan surat permohonan. Sampai kolej, check nama ada ke tidok. Kalau ada boleh check-in, kalau takdak pun jangan risau nanti boleh check-in juga janji dah settle bayar semua.

So, seharian hari Rabu tu sesampainya di Shah Alam memang non-stop tak rehat. Pagi jumpa sir, settle kolej semua bagai then by tengahari baru boleh dapat bilik dari pihak kolej. Duhh jangan ditanya kenapa lama naww baru dapat bilik, stress ai pikir balik. After Zuhur baru nak gear-up untuk siapkan sikit lagi report dan check mana patut dengan yang lain sampailah ke Subuh. 

Rainy night + people with zero common sense + Shah Alam + merempat

Disebabkan sir dah arahkan nak suruh hantar report pada hari presentation tu jugak, which is JUMAAT, pagi Khamis tu kita orang siap-siap untuk keluar print report. Sewa kereta 12 jam, dengan harapan pagi boleh tinggal report lama sikit kat Xpert Printing, petang amek supaya dapat murah compared to harga ambil dalam masa sejam. Dalam kita orang tengah lepak kat McD sebab nak breakfast sambil final check on our report sekali dapat surprise pula dari sir. Ouchhh sweet dak sir, nak surprise-surprise pula bagai.

Kanan tu 2nd suprsei dari sir pula. Dah hantar report tapi boleh dia tanya "mana report?" lol sir

Wanjeon.
Jinja.
Jeongmal.
Heol.
Daebak.
*insert Ong Seongwoo reaction*

That's my reaction bila dapat WhatsApp dari sir. I guess that you won't find any of viva experience just like me tho. Ye lahhh, presentation supposed to be on Friday, 14th July tapi end up presented on 13th July. Dah lah hari tu nak present, hari tu juga inform. Bukan kata inform sehari sebelum, tapi beberapa jam sebelum. Nasib baik tak ada sakit jantung weyy kalau idok ada yang present dalam ward nanti. Chaos gila weh terus pack barang, laptop tu lupa nak switch off terus flip screen macam tu ja sebab kalut nak balik Puncak siapkan slide. Sampai je kat kolej, aku dengan Farah dah buat hal sendiri hadap laptop buat slide, soalan pun sendiri tanya, sendiri jawab. Kalau jawab sekali pun, tak sempat-sempat nak pusing hadap muka, jawab sambil hadap laptop je. Huru-hara tapi Alhamdulillah, everything went smoothly (I guess?).

Hours before surprise news from sir (Part I)

Hours before surprise news from sir (Part II)

By 1:30pm, kita orang mula dengan presentation and since I'm the first presenter, for sure, banyak gila soalan dari Sir tapi nasib baik juga la still boleh jawab walaupun kadang tu hentam jawab in standard Malay. Last-last tu end up by answered those questions in Kelate Malay since my supervisor also from Kelate meh. One of question from Sir yang pada aku memang memberi kesan juga la bila nak jawab tu (kesan sedih mungkin?)

"Did they appreciate you or give a token of appreciation for your as a records management student in there? Did they see the valued of having records management students in their organization?"

Jawapan dia biarlah kami yang dalam BK masa presentation tu je yang tahu. One thing for sure, hati mesti mahu ikhlas dan jangan sedih bila kau berkejar sana sini buat itu ini, terbongkok-bongkok angkat, susun fail tapi di mata dia orang, kita di assume sebagai "tak busy, takde kerja". Dear practical students, pesan hakak, bila jadi macam ni kat hampa, kalau ditawarkan kerja, that's good for you tapi kalau tak, ikhlas, redha dan halalkan je la wey.

Berdebar Allah je tahu sampai kat seat takdak orang pun nak tengok juga

Cuz I've done with mine hohoho

It's hohohoreayyy bila ketiga-tiga dari kami dah selesai present dan Alhamdulillah, dapat positive feedback la juga dari sir dengan tugas-tugas yang aku jalankan kat sana. Tang appreciate ke tidok tu kita tolak tepi la janji tak affect ai punya markah. It's a wrap bahagian present tapi print reportnya idok lagi. Aku dengan Farah dengan decide nak print Jumaat sebab malas nak rushing memandangkan time tu dah 3:00pm something, kereta pula nak kena hantar pukul 8:00pm. So, pagi Jumaat tu kita orang pi print kat Expert and guess what, most of customer dalam tu students yang tengah nak print report industrial training. Haha. Jangan disangka ekau sorang je yang viva, orang lain pun sama okayy. Makanya, nasihat sis, nak print sana pi awal-awal sebab nak berebut PC, duit sediakan awal-awal okayyy! Jangan nak buat alasan tak cukup duit ke apa sebab korang kena simpan duit untuk bendalah ni. Kalau aku sendiri, aku simpan tepi RM100 untuk bahagian printing sahaja tapi Alhamdulillah total print habis dalam RM60 je. 

Baki duit tu nanti nak buat apa? Pi makan-makan la weyyyy sebab present dah, report pun dahh siap print. Hahaha.

RM60~anyeong~~

Partyyyy!

Izinkan sis melantak dulu lepas kalut dengan viva

So here it is, difficult journey of 3years and half as degree student finally come to an end. Sedih? Of course sebab kau bakal jobless, moneyless dan banyak lagi less. Upcoming plan? Nahh I don't know, rasa macam nak join kelas baking tapi tak usha lagi kat mana ada kelas baking area KB ni. As for now, bagi ai rilek kejap dalam sebulan mungkin? Hahaha melampau. Tapi tuhh ahh, ingat nak tunggu final result keluar dulu, baru nak apply kerja dengan bersungguh-sungguh. Yang sekarang ni duk tengok, apply gitu-gitu je. Eh ada ke apply kerja "gitu-gitu je" hahaha.

Anyway, thanks a lot Sir Wan Abdul Malek aka Sir WAM. Sorry for being not-so-active supervisee and thank you for your advice. Insha Allah, kalau ada rezek kerja bagi saya luar dari Kelate, akan saya datang kat sir untuk buktikan saya dah sahut cabaran sir tu. Tapi kalau kata rezeki saya kat Kelate juga, nanti saya datang juga kat sir tapi datang jemput kenduri la bukan datang open table pasal cabaran tu. Hahaha.

Thanks for 3years and half, Faculty of Information Management | UiTM Puncak Perdana



p/s: VIVA usually presentation where you will presenting your research topic (degree/master) tapi bagi Faculty IM ni, VIVA tu stand for presentation untuk kau punya report Industrial Training. Haha. 

You Might Also Like

0 뚱

Big no for harsh words ^^ *throw hearts*
Arigato gozaimasu for the comment! *wink wink*