Saturday, 14 May 2016

Oral History: Audio & Article Editing Workshop

You finally realized that OH is one of important subject bila kau attend bengkel audio & article editing tadi. Serious beb tak tipu. Haha. OH is not just about interview session, transcribing then wallawahhh siap pergi print tapi sebenarnya tak weh. Banyak benda nak buat. 

Baru terasa beban transcribing bila join workshop tadi T_T

Bengkel tadi dibahagikan kepada dua session. Sebelah pagi untuk audio editing dan petangnya untuk article editing. Audio editing disampaikan oleh En. Mohd Zainorhisyam, editor audio untuk drama/filem dan article editing pula oleh Puan Ramlah Muhamad, one of member for Persatuan Sejarah Lisan Malaysia. Kalau tak silap aku lah. Maafkan andai tersalah. Hehe. Gambar sesi I dengan En Mohd Zainorhisyam takdak la weh. Nanti aku cilok dengan AJK kasi up sini.

Short note from sesi I

Found this little gebuuus duk tengok kat orang lalu lalang masa kami nak pi bengkel untuk sesi II. Tak related langsung dengan OH but who cares, nak upload jugak. Comeyyy banget!


Sesi II with Puan Ramlah


It's great to attend this workshop tapi tak syok mana sebab aku dengan Anis (kebanyakan dari kami actually) dah jalankan interview session. Terlalu banyak ilmu yang dapat hari ini sepatutnya digunakan masa interview session tu. *sigh*. Beruntunglah sesiapa yang tak buat interview session lagi :D Haa untuk 'family potrait' ada dengan AJK. Sama macam tadi, nanti dah berjaya cilok dengan AJK, aku up sini.

Till then, Assalamualaikum :)
May 14, 2016 / by / 8 Comments

8 comments:

  1. bestnya dapat belajar balik tatabahasa semua lepas tu mesti sedar banyak rupanya kesalahan tatabahasa yg kita buat selama ni, haha T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, sangat best sbb dapat tahu byk tatabahasa yg kita sangka betul tp rupanya salah. Tambah lagi dengan bahasa messaging + rojak lagi lahh byk kesalahan tatabahasa yg kita sendiri tak sedar.

      Delete
  2. wah..mcm blaja bm lak.. mcm nk tulis novel kreatif..haha tatabahasa semua blajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kan? Semalam dgn penceramah pun rasa mcm dalam kelas BM. Keke

      Delete
  3. Tetiba rasa rindu pulak dengan zaman belajar dulu. hihi :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2. Throwback zaman sekolah sgt bila belajar benda ni. hehe

      Delete
  4. belajar bm ke ni??
    lama pula tak belajar bm ni.. urmm..

    Blogwalking sini, jom baca;

    Review Template Blog Baru site...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Macam belajar bm lah jgk. Hehe

      Delete