Oral History Project: Tokoh Awan Biru (Juruterbang TUDM)

9.4.16

Selamaaaat pagi.

A fresh and lovely morning from hometown. Maklumlah, mid sem kan baru mula. Haha. As promised, Iolls nak cerita pasal interview session untuk Oral History Khamis lepas. Maaf la kalau hari ini dan previous entry asyik setory pasal OH je. Act, kami sendiri pun nak muntah dan pening bila dengar "OH" tapi nak buat macam mana aihh, kena hadap juga. So, apparently kami dah lepas dengan azab interview session. Next azab nak kena pikir adalah transcribing session. 

Buat classmate, jangan jealous dengan kami. Sabar, akan tiba saat tu jua dimana kau pun akan lepas dengan azab interview session jugak. Sabar gais sabar.

Souvenir yang tak seberapa dari kami

Malam Rabu tu was like our malam nak test/final exam. Study pasal Ops Piramid macam nak gila, study soalan interview macam nak mati, study skrip soalan macam nak tenat, practice suara dalam recorder macam orang tak betul. Ok hiperbola sangat. We sleep on 4:00 am something then woke up for Subuh then study balik soalan then bersiap. Eh berapa kali nak then daaaa.

Our housemate mungkin macam, "Jadaaaah lah dia orang ni" tapi nasib baik dapat housemate yang memahami. Dia orang paham dengan situasi kami jadi dia orang pun takde stress/hangin sangat bila kami tetiba sawan menjerit sebab nervous. Plus diiringi dengan kata-kata semangat ada lah. Thanks Madi for the, 

"Korang boleh buaaat!" 

Sebelah kiri soalan, sebelah kanan nota in case tetiba ditanya oleh tokoh. Lulz

Dari Puncak ke TUDM Subang takdak jauh mana, dalam 10-15 minutes tapi everything macam chaos gila lah pagi tu. Masa nak ambil pass pelawat tu aku lupa pulaaaaak nak bawak IC, kena jalan kaki balik sampai luar pagar untuk ambil IC. Jujur cakap ar kan, aku tak pernah masuk tempat-tempat ketenteraan ini jadi aku tak terlintas pulak nak bawak IC. Thot that bawak surat kebenaran jo. 

Kalau korang nak cakap "ala ikut logik la, common sense la nak masuk tempat macam tu memang kena bagi IC bla bla bla bla and blahhhh" , tak payah cakap lah wei. Masa tu tak sempat nak pikir common sense logik bagai dah. Duk pikir soalan interview jaaaaaaaa. Try to put yourself in ma shoes then you will know that super-nervous feeling sampai otak jadi blank gila.

Try it babyy.

After having hard awkward funny moment, tamat jugak interview session kami. Thanks for nice and sweet cooperation dari tokoh kami, Lt. Kol Mohd Jafri bin Suboh, juruterbang pesawat TUDM. Serious tak tersangka Tuan sangat sempoi dan friendly. Kami expect tuan macam garang gilaaaa. That's why don't judge book it's cover gais. Haha. Terima kasih Tuan! *salute



Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih buat Tentera Udara Malaysia (TUDM)/Royal Malaysian Air Force (RMAF), Lt. Kol Mohd Jafri Suboh, pegawai-pegawai Skuadron 20 dan mana-mana pihak yang terlibat atas kerjasama dan kesudian menerima kehadiran kami untuk menjalankan wawancara ni. Thanks for the breakfast also Tuan :)

The interview session done, what's next? Haruslah makan besar untuk celebrate beb. 

Keluar je dari TUDM, kami direct ke Giant Sek.13, having lunch with Anis sebab kelaparan gila. Masa kat 20 SKN, pihak Tuan dah sediakan makanan tapi sebab cuak mungkin, anak tekak tak mampu nak makan banyak. End up lepas habis interview terus pi cari makanan. Hehe. 


Usai makan, baliklah weh. Nak buat apa lagi kan. Haha. Tapi serious cakap, lega gila bila dah settle interview. We just can't stop smiling bila keluar je dari 20 SKN/TUDM. Plus dari dalam pejabat tuan lagi dah senyum lega gila. Haha. K la weh. Guess that's all for today. Till then, Assalamualaikum.

P/S: Up gambar kat pesawat tu dalam FB then everyone be like, "Tak bawak balik jodoh ke sorang?"
Haaa memang lah aku ke sana nak cari jodoh, bukan nak buat assignment. Haha.

You Might Also Like

8 뚱

  1. hebat jugak kerja awak ni, sem akhir dah ekh...kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa2 je awak, orang lain lagi hebat kot interview dato'2. Hehe. Eh belum, bru sem 5. Ada lg satu sem :-)

      Delete
    2. hehe.. saya lagi sikit dari awak. baru part 4 :D goodluck !

      Delete
    3. Horaaait, goodluck to you too :D

      Delete
  2. Semoga akak sukses dalam bidang yang diceburi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasihh!
      Semoga awakk pun berjaya dalam bidang yg awak ceburi :)

      Delete
  3. Replies
    1. Lol. Kalau sangkut sorang dua memang kena sangat dgn "jodoh tak mengenal tempat" tapi harammm tak tersangkut pun. Haha.

      Delete

Big no for harsh words ^^ *throw hearts*
Arigato gozaimasu for the comment! *wink wink*