12.4.16

Budak Hostel Otaknya Sewel by Hasrul Rizwan

Wassup yo!

Done with Budak Hostel Otaknya Sewel even assignment berlambak, who cares meng? Heee. Been hunting for this book since last year actually tapi tahun ini baru ada jodoh ketemu sama ini buku. Itu pun beli lepas dapat baucer buku. Sesampai je kat MPH SACC Mall, buku ini aku terjah dulu compare to other books. Kenapa berminat sangat dengan buku ini?

Entahlah. Mungkin sebab tajuk yang ada kena mengena dengan asrama. Aku budak hostel masa Form 4 & Form 5 dulu jadi automatik rasa nak baca. Design untuk cover buku itself pun dah buat kau rasa lagi tertarik nak baca. (Bagi aku lah). 


After struggling 2 days, akhirnya habis jugak baca buku ni. Overall, buku ini memang sewel lah baq hang. Kena sangat dengan tajuk. Jalan cerita tak heavy, sempoi je. Aku boleh baca dalam bas masa otw balik Kelate then I was like mengekek sorang diri sebab tahan gelak. Eh gila apa nak gelak kuat-kuat dalam bas? Haha. Tambah lagi aku memang dasar #teammudahterhibur lagi lah senang gelak. Hoho.

Setiap watak ada lucunya yang tersendiri. Paling kelakor bila baca part Imam Maslan aka Imam Maslang from Terengganu. Part halau junior kena rasuk tu memang aku mengekek habis. Kalau atas bas tak ada orang rasanya dah gelak besar time tu tapi terpaksa behave. Haha.


Kalau nak tengok dari segi penggunaan bahasa, korang pun tahu kan buku-buku macam ni mostly menggunakan gaya bahasa yang agak freestyle. Senang citer, kalau kat budak-budak under age tu tak yah lah bagi baca. Guess that aku kena sorok la ni buku ni dari pandangan Aiman? LOL.

Ouh lupa pasal sinopsis. Buku ini berceritakan 4 sekawan yang duduk kat hostel dan dalam misi nak ceroboh masuk dalam asrama budak perempuan lepas kena cabar oleh seseorang. Untuk sinopsis dan jalan cerita details lagi, korang kenalah beli dan baca sendiri buku ini. Nak pinjam iolls punya pun boleh ajo. 

Aku rasa kes ceroboh masuk asrama budak perempuan ni memang akan terjadi kat mana-mana asrama. Kat asrama aku dulu pun kalau tak silap aku memang ada juga kes macam ni. Laki naik blok perempuan pakai kain sarung pelikat kat muka ala-ala ninja gitu.


Last but not least, BHOS worth to read. Tambah lagi kalau kau rasa nak hilangkan stress, nak santai-santai, boleh lah baca buku ini. Itu pendapat aku as a #teammudahterhibur, tak tahu lah bagi korang yang susah nak terhibur baca buku ni boleh jadi gelak ke tak. Till then, gerak dulu.

Assalamualaikum :)

P/S: Sorry kalau cellophane-effect kat gambar tu buat korang pening. Tetiba mengada nak try effect tu pulak. Haha.

2 comments:

  1. nak jugak masukkan dalam wishlist! hahaha tgk sinopsis belakang buku tu je tahu budak bwh umur tak boleh baca. alahai,dahlah adik2 smua masih under age hahahaha lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haayeah, patut masuk wishlist sebab memang sewel buku ni. Haa kalau beli memang kena sorok lah dri adik2 tuu. Hehe.

      Delete

Big no for harsh words ^^ *throw hearts*
Arigato gozaimasu for the comment! *wink wink*