Sunday, 5 April 2020

RMO | #STAYATHOME💕

Salam Alaykum 🏠


Rindunya Ya Allah kat blog buruk seketul ni. Sedar tak sedar, this is my first post for 2020. Happy new year btw peeps! Hahaha. So, alang-alang tengah quarantine ni, I ambil keputusan untuk update blog at least, with 1 post. Tapi ketahuilah anda bahawasanya I dah karang post ini from 23rd March lagi tapi hah!, second phase of RMO baru nak publish. RMO period pun dah nak tamat dah lol. Apa pun, stay safe, stay home ye people! Bak kata PM kita,

"Duduk lah senyap-senyap di rumah, tengok tv channel HBO ke apa ke. Jangan bergerak ke sana ke sini, ke sana ke sini."

So, how's your quarantine life going, peeps? Yay or nay? Hari ni dah masuk hari ke-19 bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Restriction Movement Order (RMO), Movement Control Order (MCO) atau apa-apa je lah yang korang panggil. Ada yang dah sampai ke tahap bercakap dengan benda-benda tak benyawa then those things replied balik tak? If not, then you're good. Alahhh, siapa je yang tak pernah cakap sorang-sorang kan, so it's okay unless kalau those things replied back. Maka please, please, please call pakar sebelum terlambat.

Work station on 1st week of RMO

Team cakap sorang hadap dinding dan kipas kah!

RMO for sure is the hardest time for everyone. Even I myself admit that Work From Home is quite challenging sebab satu je masalahnya, work space/work station. I wish I can tell you betapa stress, sakit belakang dan sakit pinggangnya hadap laptop dengan duduk atas lantai dan meja lipat jepun ni. Haiyooo I miss my kerusi, meja office. Tapi somehow I think we should appreciate this quarantine moments and use it wisely. Saat-saat ini je la kita boleh luangkan masa sepenuhnya dengan family, tak payah bangun awal pagi pergi kerja, tak perlu hadap jem, betul tak?

Work station on 2nd week of RMO *sigh*

Keluar rumah starter pack - SANITIZER & ANTIBACTERIAL WIPES!

Started my quarantine life with a lot of things; movies and dramas marathon till 04:00 AM (no worries, subuh tak skip, still bangun awal pagi kahkah), kemas bilik (I need to have my own work space so yeah gotta clean up my room first), organize my work folder/portfolio, documents (which previously I don't even have a time to do during my work time), cooking, baking, Social Distancing Engagement (thru group Video Call), organize Album from phone to external hard disk (ada almost 2k of pictures and videos duhhh) and many more rotate sampailah habis RMO. Kihkih.

Outdoor but still #stayathome

Indoor

Captain Ri-shiiii! 💕💕💕

How's yours? Share lah aktiviti korang, mana tahu boleh I cilok juga. Anyway, let's all pray that everything will go back to normal again, Insha Allah. I also hope that COVID-19 will go away faster sebab I nak jumpa Baby Fateh so badly! I've been waiting for March like crazy sampaikan few of my friends duk tanya kenapa tertunggu-tunggu sangat March. Kita dapat anak sedara baru okay, mestilah tertunggu-tunggu. Alhamdulillah Baby Fateh selamat dilahirkan pada 17/03/2020 tapi tulahhh sampai sekarang tak boleh pi tengok lagi Baby Fateh sebab RMO even Baby Fateh kat Terengganu tu je. Sedih tahu tak? Tapi takpe lah, Allah knows better.

Dalgona Coffee anyone? #doneterjebak

Kek Batik Tall, Dark and Handsome

Nasi Ayam Tall, Dark and Handsome

Gambar-gambar kat atas ni some of my activities during RMO, ada lagi tapi nanti la I share dalam vlog. Dalam process edit vlog lagi. For blogwalking, yang mana nak I follow blog chuolls boleh tinggal link blog samada di blog chat sebelah tu atau komen je kat bawah. Insha Allah, I start bw malam esok okayyy. Nak balas balik kesenduan sebab lama tak blogwalking ni hahahah.

Till then, good nite.
April 05, 2020 / by / 6 Comments

6 comments:

  1. kenapa semua tall dark handsome?? haha nice buat benda masa RMO selain dari sis termenung sebab fon rosak. Kah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah saja nak cilok trademark KJ heheh.

      Alahai sedihnya. Takpe fon rosak, laptop ada kann. Still on hehe.

      Delete
  2. CLOY, dalgona coffee, kek batik... I can relate 🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn! Rasanya yang dalgona coffee dengan kek batik tu ramai yang buat hahaha.

      Bagi Kdrama fans lak, time ni lah best time untuk layan CLOY. Haha

      Delete
  3. sejak RMO ni stress sbb umi tak boleh nak 'me time'...celik mata rasa nk masak sebab tu jer antara aktiviti untuk penduduk yg padat kat rumah ni..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama laaaa, pagi sampai ke malam masak je. Hahah. Petang-petang tu ada je nak buat itu la nak buat ini untuk hitea hahaha

      Delete