Homemade Pizza

28.8.15

Mini pizza-cheese-leleh-leleh-gua-cakap-lu everyone :)


Making homemade pizza with simple ingredients. Sebenarnya nak buat dough pizza tu sekali tapi macam complicated dan aku pun macam malas je nak ikut steps dia, jadi aku decided pakai roti Gardenia je la. Bukan memandai reka ke apa, tapi memang dah ramai yang buat homemade pizza pakai roti Gardenia. Senang uolls, semudah one two three four five and so on.

For sure, 2 orang zombie kelaparan kat rumah ini jadi tukang makan, tukang rasa dan jugak tukang komen. Alhamdulillah untuk homemade pizza yang pertama kali den buat ini disukai oleh kedua-dua zombie tu. It's great tho to have siblings or people around you that love to eat. I mean, you cubalah masak apa benda sekalipun, dia orang akan try rasa juga. Hoho. Tenggyu berry beryy muchie.


"People who love to eat are always the best people."
(Julia Child)

Untuk resepi, you you you and you gais boleh Google ja sebab aku pun amek dari pelbagai sumber (Google, Youtube, FB etc). Tu in case korang nak buat dough pizza tu sekali la. Kalau tang aku punya ini aku guna roti Gardenia, tomato puree, cheesedale, sosej, cendawan button, ayam cincang (digoreng dengan tomata puree sikit) & Mozzarella Cheese.

Roti Gardenia tu nak kasi bulat macam pizza gituuh, aku tekap pakai tupperware kecik bulat then gunting ikut bulatan tu. Kehkeh. Mula sekali kat roti tu aku sapu tomato puree sikit, baru letak (layer by layer) cheesedale, sosej, ayam cincang, cendawan butang then last sekali kasi tabur banyak-banyak itu Mozzarella Cheese. Bakar dalam 10-15 minit dalam suhu 125C then walaaaaah! Pizza cheese meleleeeeh siapppp!

Maafkan atas rupa yang tak berapa nak pizzahut sangat

You Might Also Like

4 뚱

  1. sedapnye. sis pm resepi sis hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengada anim. Sekeh dahi kang. Haha.

      Delete
    2. hahaha siyesly nmpk sedap. pandai masok or haha

      Delete
    3. Nak jadi isteri mithali gituuh kang, keno la pandai masok. Haha.

      Delete

Big no for harsh words ^^ *throw hearts*
Arigato gozaimasu for the comment! *wink wink*