Saturday, 29 June 2019

PTD M41 | Semakan Keputusan Peperiksaan Online

Salam Alaykum πŸ““


Here I come again after a long hiatus. Too busy with work life sampaikan hari weekend pun I spend most of my time bersahaja, baca novel, tengok tv and scroll over Twitter, Instagram & Facebook. Blogging? Nahh, too tired to open my laptop just to scroll blog list. I tak suka sangat scroll blog thru phone, lagi pula laptop personal dengan my sister. Dia pinjam sebab praktikal but up until now, praktikal dia dah habis dah pun, she still using ma laptop. Takpela, guna buat isi kerja juga kan. Guess that I need to buy a tab for ma self tho.

Okay, Khamis lepas bagi yang tak tahu ataupun yang dah tahu merupakan hari keputusan bagi peperiksaan online untuk Pegawai Tadbir dan Diplomatik (M41). Eh jap, bila tarikh exam tu eh? Omg lupa, jap check. *checking SPA's message*. Oh ye, 16/5/2019 tarikh keramat bagi exam online PTD ituuu. I actually don't even know and aware that last Thursday was the result day sehinggalah beberapa ketul si teman ini sibuk bertanyakan dalam group WhatsApp. I yang elok-elok tengah ambil feel makan cheesecake SR terus macam, "Apakah ini? Oh hari ini eh resultnya?" Lol, sila hantuk kepala anda di dinding wahai Hani Musfirah Mohd Fauzi. Jadi, dengan rasa 'I-Won't-Able-To-Make-It' yang penuh yakin, I just checked the result with 0% feelings at all. Berdebar tidak, sedih pun tidak. Tup tup, this what I get;

Must be added into The Unbelievable Moments for 2019's list

The moment I read "TAHNIAH" and the word "LULUS" appeared, I was like, "Apa aku jawab hari tu haaaa? Macam mana boleh lulus?" dan I gelak besar. Even bila orang tanya, I just replied with "HAHAHAHAHAHA" like panjang gila just to express my ketidaksangkaan ini. Bukan tu je, ada lagi yang membuatkan I bertambah gelak besar which is bila I tengok "Sila semak penjadualan Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan (UKJK)" aka FITNESS TEST! Hoora horayyy, dah la masa tu tengah bedal cheesecake, spaghetti seafood, iced lemon tea then lagi 2 minggu nak fitness test yeayyyyyy, jom sambung gelak besar lagi ahahahahahaha. Even if I lulus exam online which is I sendiri pun tak tahu macam mana boleh lulus, yang fitness test ni terang-terang dah kot tak boleh nak lulus. BMI pun awal-awal lagi dah ke laut, euwwww ada hati nak lulus?

Me, trying to find possible reasons why am I passed the exam

Sekarang I duk fikir nak pergi ke tak fitness test ni dan disebabkan Umi suruh pergi juga (walaupun tahu takkan lulus katanya. LOL my Umi πŸ’•), I is redha. Katanya tak mahu nama kena blacklist. Don't even know betul ke tidok pasal blacklist ni tapi peluang dah ada depan mata. Pergi je lah nokks. Hopefully takdaklah yang gelakkan I masa ujian nanti ye. Kot-kot la ada pakcik or makcik bawang yang cakap I ni tak padan dengan chubby tapi nak mai juga fitness test. Kihkih. Lagi pun, benda boleh try kan buat apa nak back off awal-awal tanpa mencuba. Tak kisah lah BMI tak lepas ke, orang nak kutuk size badan kau, janji kau pergi cuba! 

Okay wow, semangat. Semoga hari ujian nanti tak pusing balik bila dah sampai depan gate. 

Sumpah cakap, I takdak niat yang bersungguh-sungguh pun untuk exam PTD ni. I ambil exam ni pun sebab the very first and last time I dapat peluang masa tahun 2015, untuk jawatan Penolong Pembantu Tadbir itu pun gagal. Bila dapat lagi peluang ni I grab ja walaupun I tahu jawatan tu terlalu besar untuk orang yang tak berapa cerdik macam I ni lulus. Tapi tulahh, walaupun I dah ready nak terima kenyataan yang I nak kena pergi fitness test tu, somehow rasa mati kutu juga la sebab nak kena training stamina juga. Walaupun tak sempat dah nak buat apa dalam 2 minggu ni tapi at least exercise sikit-sikit tu boleh la.

Hadoi, mungkin Allah nak bagi petunjuk suruh diet dahh ni. Selama ni duk "Diet starts tomorrow" lepas tu ulang balik moto tu dari hari ke hari. Last-last makin "sihat" sejak balik duduk kat rumah ni. How I wish I duduk KL sekarang ni sebab kalau duk sana, makan tak bersungguh sangat, jimat kos punya pasal. Ini kalau duk rumahh, mahunya protes tutup dapur sebulan Puan Suriah Yaacob kalau orang dalam rumah ni tak makan masakan dia buat. Kihkih.

Me, again trying to see if there's miracle to lose weight and get fit in 2 weeks

So yeah, wish me luck for the fitness test. Walaupun peluang lulus itu, 0.01% tapi tak salah kan kalau mencuba? At least dapat pengalaman dan pengajaran supaya lepas ni dah boleh start diet so that kalau ada rezeki lulus exam SPA lagi next time, tak perlu nak risau pasal fitness test lagi dah. Tu dia ayat sejukkan hati diri sendiri, boekkk punya. Hahaha. Oh ya, rasanya yang belum check result, sempat lagi kot nak check sebab ujian fizikal pun start 7hb ni so, anda masih belum ketinggalan! Go check right now: E-Semakan SPA (PTDM41).

"Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, maka Allah akan menunjukkan kepadanya jalan keluar dari kesusahan dan diberiNya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka, dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan keperluannya."
- Al-Talaq, ayat 2-3)

Till then, genite πŸ˜˜
June 29, 2019 / by / 8 Comments

8 comments:

  1. goodluck for your fitness test sis! ^^

    ReplyDelete
  2. Hihi! Percaya kepada diri sendiri, mesti boleh :p Good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tu lahh, tak percaya tak buat2 percaya je la diri ni boleh hahah. Thank you! :)

      Delete
  3. Good luck on your fitness test

    ReplyDelete