Friday, 24 April 2015

Mencari versus Menunggu
April 24, 2015

Mencari versus Menunggu

As usual, kalau dah cuti memang tak sah kalau tak jumpa dengan makcik-makcik kepoh L.Gegerians. Lately ini dah jadi kemestian pulak hangout bila masing-masing free/cuti. Sampaikan kan si Saroh cakap,

"Suka la keluar sokmo gini..."

Bila dah keluar, macam-macam ceghita terkumpul dan sesi gossip girls bermula. Kalau sebelum ini topik yang dibincangkan biasa-biasa je tapi kali ini lebih serious baq hang. Errm macam topik pasal kegheja and most famous amous di usia-usia kita orang ini of course lah pasal nikah kahwin bagai.

Moment when they started to talk about this matter I was like,

"Wow, kawan-kawan aku yang dulunya gila-gila, terkinja sana sini, perangai budak-budak, sekarang ni duk cakap pasal plan masing-masing nak kahwin..."

Syabas mere bette! Mom so proud of you. LOL.

Cakap punya cakap, gossip punya gossip then entah macam mana keluarlah ayat sadis nak tolong carikan someone untuk aku jugak. Whooot? ('What' actually but please read in British slang.) Ouh ye, mungkin sebab dalam kami 6 orang ni aku sorang je lagi yang belum nampak sinar ke arah tu. Aku habaq mai la tak payah nak kalut tolong carikan orang bagai, biar dia datang sendiri. Lepaih tu here come Akak Fatin kita cakap,

"Tapi kita kena cari jugakk..."

Tudiahhh. Haih dilemma. Orang cantik takde hal lah kan, senang nak mencari. Kalau orang tak 'segak' macam cheq ni nak cari tang mana? Sekarang ni bukan boleh main cari macam tu je, kena tapis betul-betul punya. Dugaan duniawi kuat sangat sekarang ni, susah nak cari yang betul-betul boleh sesama bimbing ke arah yang lebih baik till jannah gituu. *cringe gila ayat

23 years old dan sepatutnya usia macam ni memang tak pelik lagi dah andai kata dah sampai seru nak kahwin. Yeah right aku 23 y/o tapi perjalanan aku jauh lagi kot. Sekarang ni 23 tahun tapi masih merangkak-rangkak lagi nak perbaiki diri, tambah ilmu dunia ahirat, kejar assignment/test/presentation sana sini sedangkan yang lain dah jadi muslimah sejati, tengah praktikal, dah grad degree, dah kerja dan sambung master bagai dah.

Selagi tak settle urusan ni, biar pi dulu la bab cari mencari tu. Kita pulun kasi dapat degree at least first class degree (Insha Allah!), cari kerja, perbaiki diri kasi tiptop dulu then baru kita pikiaq pasal cari tu. Tapi ini semua perancangan kita sebagai seorang manusia yang hanya mampu merancang semata-mata, selebihnya terserah kepada-Nya. Sekarang boleh la cakap pong pang pong pang tapi buatnya jodoh sampai time tak habis belajar lagi ni siapa tahu kan?

Letak tepi dulu lah hal jodoh bagai ni sebab buat sekarang ni cheq pilih tunggu dulu lah na. Sekian, wassalam dari saya, ahli bongsu dalam L.Gegerians. Sebab yang lain dah nak kahwin belako doh khea, so wi ko saya lah title bongsu tu. Bongsu bujang. Haha.

Okay mengarut sangat dah ni. Tertekan buat article review yang dari tadi duk cari weakness of article tapi tak jumpa-jumpa. Bapak hebat article ni.

homemydesign

p.s: Gila weh. Sejak baca Murtad, makin menjadi-jadi pulak slang Kedah aku ni. Haha.

1 comment:

  1. jodoh tu rahsia allah. tp ada yg kata kena usaha means kena mencari juga hahaha. pape pun hepi kan dri snd je dlu

    ReplyDelete

Big no for harsh words ^^ *throw hearts*
Arigato gozaimasu for the comment! *wink wink*