THE TERRORIST HIJABI EXPERIMENT!

18.1.14

"We started out the day, walking up to unsuspecting bystanders and pretended to talk disrespecfully about women in hijab to see what they would say. Our intent was to educate them about why women wear hijab at the end. In the middle of the shoot I said, "Why not do what we did for the bully experiment?"  After 2 hours of filming our spirits were shattered as only two people came up to us. This isn't nearly all the footage. The video then became something so much more as it showed us that state of the nation we live in. And the goal of this video is to not only erase the ignorance towards ''hijabophobia'' but also to raise awareness as to why it's so important to intervene in these types of scenarios. Yes, the women in hijab can defend themselves, but it doesn't hurt to know that her brothers and sisters in this country and other countries are by her side." - Fousey Tube

"Only two people came up to us." Yeah, ikr. It was like; "dua orang je dalam ramai-ramai pejalan kaki yang lalu kat situ?" /sigh/ Ok. Ok. apa benda yang aku merepek ni? Tetiba je intro dengan quote from Fousey Tube lah, cakap pasal dua orang la, pejalan kaki la, itu lah, ini lah.. Orait, meh sini nak story sikit. Eh sebelum tu, Assalamualaikum dan Bismillahirrahmanirrahim;

Video ini aku jumpa masa duk godek-godek Youtube sebab nak cari original video of this video tapi tak jumpa. Yang ada hanyalah video ini; The Terrorist Hijabi Experiment. Video ini pasal experiment seorang vlogger, nak tengok macam mana reaction orang sekeliling kalau ada perempuan muslim berhijab kena layan macam terrorist just because she's wear a hijab. Mula tu tak rasa nak tengok video sebab tajuk dia macam pelik je tapi sekali bila dah tengok, I cried. T___T

Menangis bila tengok reaction sorang mamat yang gelak bila dengar si Fousey Tube ini panggil kawan dia tu terrorist. Menangis bila tengok reaksi mereka yang buat 'derk' je. Tak leh blah, boleh pulak lalu depan-depan dia orang tapi still buat 'derk'. Menangis bila mengenangkan nasib perempuan berhijab kat luar sana kalaulah situasi macam ni betul-betul wujud. Menangis sebab terharu dengan dua orang mamat & minah salleh yang care pasal benda ni. Salute spring dengan mereka berdua ni ! 

Like, I'll walk, I'll walk you back to wherever you got to go, but you got to leave her alone. 
(Is it me atau ayat mamat ini memang kedengaran gentlemen? :P)





"It's her choice. It's her choice to wear the hijab."




 Watch the video below. Tengok, fikir dan renung. Kalaulah benda ini terjadi depan mata kepala kita sendiri.. Agak apa kita buat eh? Hmmmm... /thinking/



Jom, subscribe FouseyTUBE ! :)

Notakaki:  Aku ada cakap aku menangis kan bila tengok video ni. Don't get me wrong.. Takdelah menangis sampai  ke tahap meraung-raung. Keluar air mata gitu-gitu jer. Consider menangis jugalah tu kan? Heee :D Till then, Assalamualaikum !

You Might Also Like

0 뚱

Big no for harsh words ^^ *throw hearts*
Arigato gozaimasu for the comment! *wink wink*